Μέντιουμ, δεν είμαι (αλήθεια, υπάρχει κάποιος που είναι όντως;). Κάποιο κληρονομικό πράμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί “χάρισμα”, δεν έχω. Τα νούμερα που παίζω στο Τζόκερ, είναι πολύ πιο πιθανό να βγουν στο Λόττο ή και στο ΠροΠό ακόμα. Ωστόσο, μπορώ να βάλω στοίχημα για ένα πράγμα και να είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσω. Ποιο είναι αυτό; Το ότι οι τελευταίοι αξιομνημόνευτοι τηλεφωνικοί θάλαμοι που είδες, ήταν αυτός μέσα στον οποίο μπήκε μια φορά ο Superman για να μεταμφιεστεί, ο άλλος που χρησιμοποιούσε ο Harry Potter για να μεταφερθεί στο Υπουργείο Μαγείας ή εκείνος που χρησιμοποιεί ο Doctor Who για να ταξιδέψει στον χρόνο.

Μ; Έπεσα μέσα;

Εντάξει, αν θέλω να είμαι ειλικρινής (και σεμνός), αυτό που μόλις έκανα δεν ήταν και τρομερά δύσκολο, διότι πλέον, που έχουμε στη διάθεσή μας έξυπνα κινητά, φορτωμένα με έναν σκασμό εφαρμογές επικοινωνίας, ακόμα κι αν βρεθείς ποτέ σε τηλεφωνικό θάλαμο, σίγουρα δεν θα είναι για να μιλήσεις.

Άμεσο επακόλουθο του παραπάνω, είναι η αναλογία τηλεφωνικών θαλάμων ανά 100 ανθρώπους να πλησιάζει με αλματώδεις ρυθμούς -σε παγκόσμιο επίπεδο- την αναλογία ανθρώπων με 7 χέρια ανά 100 ανθρώπους. Κι αν αυτό, σε μια νορμάλ πόλη, σημαίνει ότι οι εναπομείναντες θάλαμοι απλώς… εξαφανίζονται, στο Βερολίνο σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Γιατί το Βερολίνο δεν είναι μια νορμάλ πόλη.

Είναι μια πόλη με PhD στην επινόηση νέων χρήσεων για καθετί (μάλιστα, η διδακτορική διατριβή της θα μπορούσε να έχει τίτλο “Όσο πιο κουλό, τόσο πιο καλό: Δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές χρήσεις για κάθε αντικείμενο, εκτός από τη μία που προέβλεψε ο κατασκευαστής του). Είναι μια πόλη στην οποία κάθε φθαρμένο και ξεπερασμένο αντικείμενο, μπορεί οφείλει να χαρεί μια δεύτερη νεότητα και να ξαναζήσει περασμένα μεγαλεία. Είναι μια πόλη, τέλος, που έχει τόσο μεγάλη αδυναμία στο μη προβλεπέ, όση ακριβώς έχει το παρόν μπλογκ στο φορμάτ τίτλου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο (διότι χρησιμοποιήθηκε και σε αυτό το άρθρο).

Άρα… τι παθαίνουν οι τηλεφωνικοί θάλαμοι στο Βερολίνο, όταν γεράσουν;

Για αρχή, μετατρέπονται σε δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου ο κάθε ένας μπορεί να πάρει όσα βιβλία θέλει. Ναι, καλά διάβασες. Όπως καλά διαβάζουν και οι βιβλιόφιλοι επισκέπτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτός ο -πρώην- τηλεφωνικός θάλαμος που συνάντησα τυχαία μια μέρα.

Ασφαλώς, προκειμένου να μακροημερεύσει το εγχείρημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κάθε ένας να επιστρέφει κάποια στιγμή τα βιβλία που δανείστηκε, για να μπορέσει να τα διαβάσει και κάνας άλλος. Πράγμα το οποίο συμβαίνει, καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι όποιος διαβάζει δεν κλέβει κι όποιος κλέβει δεν διαβάζει.

Τηλεφωνικός θάλαμος – βιβλιοθήκη
Στην έξοδο του σταθμού Fehrbelliner Platz, στην πλευρά της Barstraße
Κοντινότερη στάση: Fehrbelliner Platz (U3, U7)

Συνεχίζοντας πάντα σε διάθεση “stalker τηλεφωνικών θαλάμων”, τα χνάρια που ακολουθούμε μας οδηγούν σε μουσικά μονοπάτια. Το Βερολίνο, που λες, φιλοξενεί ορισμένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα club του κόσμου. Ταυτόχρονα, όμως, φιλοξενεί και τα δύο μικρότερα. Τα οποία είναι -πολύ σωστά μάντεψες- πρώην τηλεφωνικοί θάλαμοι, συνεπώς μιλάμε για έκταση περίπου 1 τ.μ. το καθένα.

Κι όταν λέμε club, εννοούμε club με τα όλα τους. Με στρομπόλια, εντυπωσιακά σύννεφα ομίχλης, καθρέφτες, μουσικάρες και δεν συμμαζεύεται.

Και το καλύτερο; Ό,τι συμβαίνει στα Teledisko (το όνομα τόσο των club όσο και της start-up που τα δημιούργησε), δεν μένει στα Teledisko, καθώς οι ενσωματωμένες κάμερές της σου επιτρέπουν να φωτογραφίσεις ή να βιντεοσκοπήσεις το ξεφάντωμά σου, που διαρκεί όσο το κομμάτι που θα επιλέξεις.

Και οι τιμές είναι μάλλον λογικές, αν αναλογιστεί κανείς το happy diary moment που συνεπάγονται: 2 ευρώ ανά τραγούδι και από άλλα 2 ευρώ για φωτογραφίες ή βίντεο, αν τα επιλέξεις.

Εκτός από τα 2 Teledisko του Βερολίνου -που βρίσκονται στους πολυχώρους Holzmarkt και RAW-Gelände- υπάρχουν κι άλλα 3, που μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στον κόσμο για να φιλοξενηθούν σε διάφορα και αδιάφορα event.

Τηλεφωνικοί θάλαμοι – club
1 / Γαλάζιο
Πολυχώρος Holzmarkt (τις μέρες και ώρες που είναι ανοιχτός)
Holzmarktstraße 25, 10243
Κοντινότερη στάση: Jannowitzbrücke (U8, S3, S5, S7, S9)

2 / Χρυσό
Πολυχώρος RAW-Gelände (24/7)
Revaler Str. 99, 10245
Κοντινότερη στάση: Warschauer Straße (U1, S3, S5, S7, S9)

Ο επόμενος πρώην τηλεφωνικός θάλαμος που θα συναντήσουμε είναι κάπως ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς -με κάποιο τρόπο- αποτελεί και νυν τηλεφωνικό θάλαμο. Η μόνη μετατροπή που έχει υποστεί, είναι ότι μέσα του δεν υπάρχει το κλασικό, παραδοσιακό, ενσωματωμένο τηλέφωνο που περιμένει να βρει κανείς σε έναν θάλαμο όπως αυτός, αλλά ένα πολύ νορμάλ τηλέφωνο με πλήκτρα, όπως αυτά που είχαμε στα σπίτια μας τη δεκαετία του ’90 ή κάπου εκεί.

Βρίσκεται στο συμπαθέστατο καλοκαιρινό clubάκι Else, κι έτσι όπως τον βλέπεις τον φουκαρά, ψιλοταλαίπωρο  και παλιομοδίτικο, να δουλεύει νύχτα-μέρα, ενώ όλοι γύρω του διασκεδάζουν, σου φέρνει εικόνες από το μέλλον, όταν οι περισσότεροι από εμάς θα παλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα να μαζέψουμε τα μερικές δεκάδες χιλιάδες ένσημα που θα μας λείπουν για να βγούμε στη σύνταξη, κάνοντας για πάντα αυτή τη μία δουλειά που ξέρουμε.

Πέρα όμως από τις αναγωγές που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας βλέποντάς τον, το θέαμα δεν παύει να είναι κάπως περίεργο. Ότι τι; Χρειάζονταν καλά και ντε έναν παλιό τηλεφωνικό θάλαμο για να στεγάσουν το τηλέφωνο του μαγαζιού; Δεν μπορούσαν να το βάλουν σε άλλο σημείο; Δεν ξέρω. Όλο αυτό μου μοιάζει λάθος. Σαν να χλευάζουν τον κακομοίρη το θαλαμάκο μέσα στα μούτρα. Σαν να μη λογαριάζουν το ένδοξο παρελθόν του ξέρω ’γω.

Τηλεφωνικός θάλαμος – τηλέφωνο
Else OpenAir-Club
An den Treptowers 10, 12435
Κοντινότερη στάση: Treptower Park (S41, S42, S8, S9)

Πάντως, όσο εφευρετικό κι αν είναι το Βερολίνο στην ανεύρεση νέων ρόλων για τους παλιούς θαλάμους, οι περισσότεροι από αυτούς νομοτελειακά συναντούν το πεπρωμένο τους, το οποίο είναι μάλλον σκληρό.

Πρόκειται για ένα θλιβερό, ομολογουμένως, γεγονός, το οποίο, ωστόσο, έδωσε στην πόλη της καρδιάς μας την ευκαιρία να μας αποδείξει για ακόμα μία φορά τη δημιουργικότητά της, βρίσκοντας έναν πρωτότυπο τρόπο να τιμήσει τους τηλεφωνικούς θαλάμους που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

Έτσι, δημιούργησε το μνημείο του αγνώστου τηλεφωνικού θαλάμου, δίνοντας παράλληλα ακόμα μια νέα χρήση σε ακόμα έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Και μπράβο του.

Τηλεφωνικός θάλαμος – μνημείο
Berlin phone booth memorial park
Leipziger Str. 8, 10117
Κοντινότερη στάση: Potsdamer Platz (U2, S1, S2)

Αν τυχόν έχει πάρει ποτέ το μάτι σου κάναν πρώην τηλεφωνικό θάλαμο που πλέον κάνει άλλη δουλειά, ξέρεις σε ποιον πρέπει να τηλεφωνήσεις.

Σε κανέναν, είναι 2018, όχι 1980. Τα τηλέφωνα είναι εντελώς ξεπερασμένα. Στείλε μου μήνυμα.

Επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή για να ψάχνεις όλες τις στάσεις (του μετρό) που σε εξυπηρετούν, στον χάρτη με τις 334 όμοιές τους, το ichlieberlin σε βοηθάει, επισημαίνοντάς τις  δ ι α κ ρ ι τ ι κ ά.

Αφήστε μια απάντηση

Top