Όταν η κουβέντα έρχεται στα Χριστούγεννα, το Βερολίνο μπορεί να μην είναι η πιο παραμυθένια, η πιο γιορτινή ή η πιο παραδοσιακή ευρωπαϊκή πόλη. Ωστόσο, αν η περίοδος των γιορτών σε βρει στην πόλη που, από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι και την αυγή της νέας χρονιάς, φιλοξενεί κάμποσες δεκάδες χριστουγεννιάτικες αγορές (παραδοσιακές, θεματικές, μοντέρνες, εκλεπτυσμένες, παραμυθένιες, χύμα, ντιζαϊνάτες, ήρεμες, πολύβουες, σκανδιναβικές, αντισυμβατικές κ.λπ.), που είναι στολισμένη και φωταγωγημένη απ’ άκρη σ’ άκρη, που από την πρώτη στιγμή θα σε κατακλύσει γιορτινές μελωδίες, μυρωδιές και γεύσεις και που, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα σε υποδεχτεί πασπαλισμένη με μια-δυο στρώσεις φρέσκο, αφράτο χιόνι, δεν μπορεί, θα σε βάλει με το έτσι θέλω στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ακόμα κι αν υπό Κ.Σ. το concept “Γιορτές” σε αφήνει αδιάφορο ή και σε ενοχλεί ακόμα-ακόμα!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, σκύβοντας με κάπως φιλοσοφική διάθεση πάνω από το ερώτημα: Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;
Όπα, όπα, μισό, παιδιά, με φιλοσοφική διάθεση είπαμε, μην ανοίγουμε άλλα θέματα τώρα.
Εμείς, λοιπόν, τα Χριστούγεννα, τα αντιμετωπίζουμε, επί της ουσίας, ως την αρχή της εορταστικής περιόδου, τα εκτιμάμε κατά βάση για τις δυο αργίες από τις οποίες συνοδεύονται, τα ξεπετάμε με κάνα οικογενειακό τραπέζι και κρατάμε δυνάμεις για την Πρωτοχρονιά, οπότε κορυφώνονται οι γιορτές και τα πανηγύρια. Αντιθέτως, οι Βερολινέζοι (και οι υπόλοιποι Γερμανοί και οι περισσότεροι άλλοι βόρειοι λαοί, αλλά εμάς το Βερολίνο μας νοιάζει, οι άλλοι ας κάνουν ό,τι θέλουν) τα Χριστούγεννα τα χρησιμοποιούν για να γιορτάσουν… τα Χριστούγεννα.
Άμεσο συνεπακόλουθο αυτής της μάλλον εκκεντρικής προσέγγισής τους στο θέμα, είναι το ότι ρίχνουν το βάρος σε ό,τι προηγείται της γιορτής. Οδηγός τους είναι το advent calendar, το ημερολόγιο της προσμονής, το οποίο ξεκινάει να μετράει αντίστροφα είτε από τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη είτε από την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη και υπολογίζει πόσες μέρες απομένουν ως τα γενέθλια του θεανθρώπου. Στην περίοδο κατά την οποία είναι relevant αυτό το ιδιαίτερο, εορταστικό ημερολόγιο, τα χριστουγεννιάτικα events της πόλης, διαδέχονται το ένα το άλλο και ανταγωνίζονται για το ποιο είναι το πιο λαμπερό.
Μετά την 25η του Δεκέμβρη, νέκρα. Λες και δεν είναι πια γιορτές, αλλά μόνο χειμώνας.
ΟΚ, τα παραλέω λίγο. Προφανώς και παραμένει κάπως γιορτινό το κλίμα στην πόλη, αλλά κακά τα ψέματα, είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με το «πριν» σκέλος, και σαφώς πιο προσανατολισμένο στα τουριστικότερα σημεία του Βερολίνου. Σε όλα τα υπόλοιπα, η κατάσταση είναι κάπως (πολύ) υποτονική και χαρακτηρίζεται είτε από πάρα πολλά κλειστά μαγαζιά (αναφέρομαι στην εστίαση), είτε και από αρκετά ανοιχτά μαγαζιά μεν, παντελώς άδεια από κόσμο δε (πάντα για την εστίαση μιλάμε). Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ζωντανά και κόσμια (γεμάτα κόσμο), καθώς από τις 26 του Δεκέμβρη ξεκινούν οι εκπτώσεις (που σε εμάς ξεκινάνε μετά τα Φώτα, γιατί τότε θεωρούμε ότι τέλειωσαν οι γιορτές).
Ως προς το εορταστικό σκέλος πάντως, πλέον το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο «Πότε είπαμε βγαίνουν τα πυροτεχνήματα, ρε παιδιά;». Ναι, καλά διάβασες, τα πυροτεχνήματα, τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς, πράγμα που δεν τους ‘το χα για να είμαι ειλικρινής, και η προμήθειά τους γίνεται πολύ τυπικά, οργανωμένα και συντεταγμένα, πράγμα που τους το είχα ακριβώς έτσι!
Κάθε χρόνο, λοιπόν, προς το τέλος του Δεκέμβρη, πέφτει σύρμα για το ποια ακριβώς μέρα πρόκειται να επιτραπεί η κυκλοφορία των πυροτεχνημάτων. Για το 2019, ας πούμε, τα πυροτεχνήματα θα διατίθενται από τις 28 Δεκεμβρίου.
Πράγματι, από το πρωί της εν λόγω ημέρας, δεν υπάρχει μαγαζί που να μην πουλάει βεγγαλικά, το βράδυ της ίδιας μέρας δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει αγοράσει τέτοια, και το πρωί της επόμενης μέρας δεν είχε απομείνει τίποτα για να πουληθεί.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά η αλλαγή του χρόνου έρχεται, τα πυροτεχνήματα αρχίζουν να σκάνε από τις δώδεκα παρά το βράδυ της παραμονής και σταματάνε περίπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας (ή τουλάχιστον τόσο φαίνεται ότι κρατάνε στα μάτια του αμύητου χρήστη), η ένταση και η έκταση του φαινομένου κάνουν τη φάση με τις ρουκέτες στον Βροντάδο να μοιάζει με διαμαρτυρία των femen ξέρω ’γω.
Αυτό που απομένει σε κάνει να πιστεύεις ότι ο εφιάλτης των Χριστουγέννων βασίζεται στις ζωές των υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου.
Μετά από όλα αυτά, τα πάντα επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς τους κι εμείς πάμε σπίτια μας.
Για μια στιγμούλα, όμως. Η εορταστική περίοδος δεν έχει καλά-καλά αρχίσει κι εμείς θα τη μοιρολογούμε σαν να έχει ήδη περάσει;
Πάμε πάλι από την αρχή, λοιπόν. Οι γιορτές μόλις τώρα ξεκινάνε. Και τίποτα δεν φωνάζει «Χριστούγεννα» όπως οι αγορές, οι οποίες συνδυάζουν λαμπιόνια, στολίδια, λιχουδιές, πιοτιά, κατανάλωση, έθιμα, δώρα, παιχνίδια και κάμποσους τύπους που φωνάζουν «Χριστούγεννα». Πάμε μια βόλτα στις κορυφαίες από αυτές. Και με το «κορυφαίες», δεν εννοώ κατ’ ανάγκη κορυφαίες. Εννοώ αυτές στις οποίες πρωτοπήγα. Που είναι κάτι σαν κορυφαίες βέβαια, γιατί σιγά μην πήγαινα σε τίποτα τελευταίες.
1 / Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Alexanderplatz
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το κέντρο-κέντρο και την Alexanderplatz. Εκεί όπου συναντάμε μια μίξη αγοράς, λούνα-παρκ και πανηγυριού, που δεν συγκεντρώνει, ωστόσο, μόνο αγοραστές, παιδιά και πανηγυρτζήδες. Τους συγκεντρώνει όλους, καθώς, διάολε, Βερολίνο είσαι, είναι δυνατόν να μην κάνεις ένα πέρασμα από την Alexanderplatz;
Στα πάνω από 100 κιόσκια-σταντ-περίπτερα-σκηνές-μαγαζάκια της, καθένας μπορεί να βρει παραδοσιακά αντικείμενα, στολίδια, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, διακοσμητικά, αλλά και πάμπολλα φαγητά και ποτά: Τζίντζερμπρεντ, ζεστό αρωματικό κρασί, σοκολάτες, λουκάνικα, ζαχαρωτά, σούπες, μπίρες, κι άλλα λουκάνικα, κι άλλα γλυκά, κι άλλα από όλα!
Κι ενόσω τα παιδιά θα ξελογιάζονται με τα καρουζέλ, το παγοδρόμιο και τα υπόλοιπα παιχνίδια, εσύ μπορείς να πάρεις το ζεστό, αρωματικό κρασί, την καυτή σούπα ή/και το αχνιστό λουκάνικό σου και να κάτσεις στα ζεστά-δεν-ξέρω-αν-είναι-σίγουρα-όμως-είναι-όμορφα, και να τα απολαύσεις, ακούγοντας είτε παραδοσιακά γερμανικά τραγούδια είτε λιγότερο παραδοσιακά γερμανικά τραγούδια, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται ο DJ.
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, ατραξιόν της αγοράς είναι η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη πυραμίδα στην Ευρώπη, που είναι στολισμένη με πάνω από 5.000 φωτάκια. Μάλιστα, η πυραμίδα αυτή δεν είναι μόνο για να τη χαζεύεις απέξω, μπορείς και να την επισκεφτείς! Στο ισόγειο θα μπορέσεις να φας και να πιεις στα πιο ζεστά, ενώ αν ανέβεις στον πρώτο, θα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις την πλατεία και την αγορά από ψηλά. Στον δεύτερο βρίσκεται μια ορχήστρα πνευστών που παίζει όσο πιο ανεβαστικά μπορεί, ενώ η κορυφή της πυραμίδας αποτελείται από ξύλινες, χριστουγεννιάτικες μορφές που… στροφάρουν όλη την ώρα.
Χριστουγεννιάτικη αγορά Alexanderplatz
25 Νοεμβρίου – 26 Δεκεμβρίου 2019 (το παγοδρόμιο μένει ανοιχτό έως τις 5 Ιανουαρίου 2020)
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00-22:00
Παραμονή Χριστουγέννων: 10:00-14:00
Alexanderplatz, 10178
Κοντινότερη στάση (πού αλλού θα ήταν;): Alexanderplatz (U2, U5, U8, S3, S5, S7, S9)
2 / Berliner Weihnachtzeit (στο Κόκκινο Δημαρχείο)
Λίγα μέτρα πιο κάτω από την πιο πάνω αγορά, είναι «Ώρα για Χριστούγεννα». Όχι πως και λίγα μέτρα πιο πάνω δεν είναι η ίδια ώρα, απλώς «Ώρα για Χριστούγεννα» είναι το όνομα της επόμενης αγοράς που θα επισκεφτούμε.
Η Weihnachtzeit, λοιπόν, στήνεται μπροστά από το κόκκινο δημαρχείο και τη Marienkirche και δίπλα στο πιο παλιό κομμάτι της πόλης -ηλικίας κάτι αιώνων- οπότε με το που περνάς το «κατώφλι» της είναι σαν να μεταφέρεσαι πίσω στον χρόνο. Επιπλέον, τα ξύλινα και κάπως ρετρό κιόσκια της, ενισχύουν το ήδη νοσταλγικό κλίμα.
Από πλευράς των πραγμάτων που θα βρει κανείς σε αυτή, η κατάσταση είναι λίγο «μια απ’ τα ίδια»: σοκολάτες, ρουχαλάκια, στολίδια, καραμελωμένα φρούτα, χειροτεχνίες κ.λπ.
Το μόνο που βρήκα εδώ και δεν έχω βρει αλλού (αλλά αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και αλλού) είναι το διάσημο Dresdner handbrot το οποίο είναι ζυμωτό ψωμί γεμιστό με τυριά, μανιτάρια ή γαλοπούλα, και γαρνιρισμένο με διάφορες σως και μυρωδικά, και έχει γεύση… έρωτα με την πρώτη μπουκιά.
Από πλευράς «υποδομών», αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι ένα καπηλειό που ψήνει τις λιχουδιές του σε έναν φούρνο μεσαιωνικού τύπου και τις σερβίρει σε πήλινα κιούπια, μια φάτνη φυσικού μεγέθους στη Marienkirche, ένα τεράστιο παγοδρόμιο (η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν, ενώ μπορείς να νοικιάσεις πέδιλα με 4 ευρώ), μια μίνι φάρμα με πόνι, διάφορα θεματικά καρουζέλ και ένα τρενάκι που κάνει μια παραμυθένια διαδρομή.
Τέλος, μια βόλτα στην εντυπωσιακή ρόδα ύψους 50 μέτρων, θα σου επιτρέψει να «τα δεις όλα», αν έχεις υψοφοβία ή να τα δεις όλα, αν δεν έχεις.
Berliner Weihnachtzeit
25 Νοεμβρίου – 29 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-22:00
Σαββατοκύριακο: 11:00-22:00
Παραμονή Χριστουγέννων: Κλειστά
25 & 26 Δεκεμβρίου: 11:00-21:00
Κόκκινο Δημαρχείο (Rotes Rathaus)
Rathausstraße 15, 10178
Κοντινότερη στάση: Alexanderplatz (U2, U5, U8, S3, S5, S7, S9)
3 / Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Breitscheidplatz
Πρόκειται για μία από τις πιο «ονομαστές» χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου, και αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι έχει τρία ονόματα! Θα τη συναντήσεις είτε με το όνομα του τίτλου, είτε, επιπλέον, με το όνομα «χριστουγεννιάτικη αγορά στην Gedächtniskirche» είτε με το όνομα «χριστουγεννιάτικη αγορά στον Ναό του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου».
Είναι μια αγορά που θα σου αρέσει πολύ αν είσαι παιδί, καθώς εκεί όχι μόνο θα δοκιμάσεις άπειρες λιχουδιές -καραμελωμένα φρούτα, σοκολάτες, γλειφιτζούρια, μπισκότα, κρέπες και πολλά άλλα- αλλά θα βαρεθείς και να κάνεις βόλτες στα περίπου 70 καρουζέλ, αυτοκινητάκια κ.λπ. παιχνίδια. Εκτός όλων αυτών, βρίσκεται δίπλα στον ζωολογικό κήπο. Δηλαδή, πόσο πιο βολικό!
Επίσης, η αγορά Breitscheidplatz/Gedächtniskirche/στον Ναό του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου, θα σου αρέσει πολύ αν είσαι μεγάλος, καθώς εκεί θα βρεις χουχουλιάρικα μαγαζάκια για να τσιμπήσεις και να πιεις κάτι, ενώ στα πάνω από 100 «περίπτερά» της θα χαζέψεις ωραιότατα στολίδια και χειροτεχνήματα.
Επίσης, κάπου εκεί μέσα θα βρεις και το αποθεωτικά νόστιμο Berliner handbrot, το οποίο ΜΟΛΙΣ το πάρει το μάτι σου, φρόντισε να το πάρει και το χέρι σου. Αγόρασε ένα. Διάολε, αγόρασε δύο. Αγόρασε όσα μπορείς να αντέξεις και καταβρόχθισέ τα αμέσως.
Επιπλέον, ακόμα ένας λόγος να εκτιμήσει κανείς την αγορά με τα πολλά ονόματα, είναι ότι διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη, οπότε θα έχεις τη ευκαιρία να την επισκεφτείς, ακόμα κι αν αξιωθείς να πας κατά τα Φώτα ασούμε.
Χριστουγεννιάτικη αγορά Gedächtniskirche
25 Νοεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020
Ώρες λειτουργίας:
Κυριακή-Πέμπτη: 11:00-21:00
Παρασκευή & Σάββατο: 11:00-22:00
Παραμονή Χριστουγέννων: 11:00-14:00
25 & 26 Δεκεμβρίου: 13:00-21:00
Παραμονή πρωτοχρονιάς: 11:00-01:00
Πρωτοχρονιά: 13:00-21:00
Ναός Αυτοκράτορα Γουλιέλμου
Breitscheidplatz, 10789
Κοντινότερες στάσεις: Zoologischer Garten (U1, U2, U9) και Kurfürstendamm (U1, U9)
4 / Weihnachtszauber – Gendarmenmarkt
Ο δρόμος μας φέρνει σε μια αγορά που ζωντανεύει σχεδόν ολόκληρη τη «μαγεία των Χριστουγέννων», όπως εξάλλου επισημαίνει και το όνομά της, και η οποία, αν δεν σου αρέσει, τότε μάλλον ακούς στο όνομα Εμπενίζερ.
Η Gendarmenmarkt, που λες, είναι πιθανότατα η πιο όμορφη, προσεγμένη και ατμοσφαιρική σχετική αγορά του Βερολίνου. Σε αυτό συντελούν τόσο η πανέμορφη πλατεία -με τα απίθανα κτίσματα- πάνω στην οποία βρίσκεται, όσο και η ίδια η διαμόρφωσή της.
Πρόκειται για την αγορά με τα πιο ωραία (και πιο ακριβά) αντικείμενα -από χειροποίητα σαπούνια και δερμάτινες ζώνες, μέχρι κοσμήματα και κεριά κι από παιχνίδια και κουκλάκια, μέχρι πίνακες ζωγραφικής και φωτιστικά- τα οποία συχνά αποτελούν δημιουργίες γνωστών σχεδιαστών.
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το ψυχαγωγικό μέρος της, με μουσικούς, ηθοποιούς, μίμους, χορωδίες, ζωγράφους, ζογκλέρ, τραγουδιστές και ένα σωρό άλλους καλλιτέχνες, που διεκδικούν την προσοχή σου διαρκώς. Και ξέρεις κάτι; Την κερδίζουν μάλλον εύκολα, ακόμα κι αν δεν μιλάς λέξη γερμανικά.
Κι επειδή χριστουγεννιάτικη αγορά χωρίς γαστρονομικά (αλλά και γαστριμαργικά) όργια, δεν νοείται, στην Gendarmenmarkt δεν θα βρεις μόνο τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα εδέσματα σε μια street food εκδοχή. Θα βρεις και pop-up εστιατόρια με γκουρμέ μενού, τα οποία έχουν επιμεληθεί σεφ με πολλά αστέρια Michelin στη συλλογή τους!
Χριστουγεννιάτικη αγορά Gendarmenmarkt
26 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 11:00-22:00
Παραμονή Χριστουγέννων: 11:00-18:00
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 11:00-01:00
Είσοδος: 1 ευρώ (διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς)
Δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 12 ετών
Ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς: 19:00-01:00, Είσοδος: 12 ευρώ
Gendarmenmarkt, 10117
Κοντινότερη στάση: Stadtmitte (U2)
5 / Winter world και Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Potsdamer Platz
Προτού αρχίσει οποιαδήποτε άλλη χριστουγεννιάτικη αγορά, προτού καν το advent calendar ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα, η περίφημη Potsdamer Platz έχει φορέσει, αν όχι τα γιορτινά της, σίγουρα τα χειμωνιάτικά της. Ο λόγος είναι το άνοιγμα του «Χειμωνιάτικου κόσμου», μιας σειράς εγκαταστάσεων που κατά κάποιον τρόπο φέρνουν τον αλπινισμό στο επίπεδο της θάλασσας -ή πολύ κοντά σε αυτό.
Έτσι, από τις πολύ αρχές του Νοέμβρη, μια τεράστια τσουλήθρα για έλκηθρα (το μήκος της είναι 70 μέτρα και αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους στην Ευρώπη), ένα υπαίθριο παγοδρόμιο 500 τετραγωνικών, πίστα curling και «σαλέ» που προσφέρουν γλυκές και αλμυρές χειμερινές νοστιμιές. Κι όλα αυτά στο κέντρο-καράκεντρο του Βερολίνου, δυο βήματα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου!
Κι ύστερα έρχονται οι γιορτές! Γιορτές που, χάρη στους πολυάριθμους πάγκους με δωράκια, πραματάκια, κάθε λογής σκατολοϊδάκια, προσθέτουν χρώμα, φως και λάμψη στο ήδη χειμωνιάτικο -ιδίως αν έχει βοηθήσει και ο καιρός- τοπίο
Στο περιθώριο όλων αυτών (κυριολεκτικά), υπάρχει το εντυπωσιακό Sony Center, το οποίο φοράει κι αυτό τα εντελώς γιορτινά του και φιλοξενεί εκθέσεις και δρώμενα, τα οποία μπορείς να απολαύσεις τρώγοντας και πίνοντας κάτι, είτε στο όρθιο είτε σε ένα από τα μαγαζιά που έχουν βρει φιλόξενη στέγη κάτω από την υπερδιάσημη και πολύ χαρακτηριστική οροφή του.
Χριστουγεννιάτικη αγορά Potsdamer Platz
25 Νοεμβρίου – 26 Δεκεμβρίου 2019*
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 10:00-22:00
Παραμονή Χριστουγέννων: 10:00-14:00
*Ο Χειμερινός κόσμος λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2020, ενώ η αγορά στο Sony Center ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Potsdamer Platz, 10785
Κοντινότερη στάση (δηλαδή, προφανώς!): Potsdamer Platz (U2, S1, S2)
6 / Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Παλάτι του Charlottenburg
Πόσες φορές έχεις την ευκαιρία να βρεθείς σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο προαύλιο, ουσιαστικά, ενός παλατιού; Δεν ξέρω και δεν έχει και σημασία, ρητορικό ήταν το ερώτημα, και χρησιμοποιήθηκε μόνο και μόνο για να πει με τρόπο ότι η εν λόγω αγορά, είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση!
Πρόκειται για αγορά που βρίσκετα λίιιιιιγο πιο απόκεντρα- από τις υπόλοιπες, αλλά είναι πολύ πιο «αρχοντική» καθώς έχει για φόντο το μεγαλόπρεπο μπαρόκ παλάτι του Σαρλότενμπουργκ, το οποίο ειδικά για την περίσταση είναι φωτισμένο με δεξιοτεχνία.
Ενώ και από εδώ δεν λείπουν τα τυπικά κάθε χριστουγεννιάτικης αγοράς (διακοσμητικά, αρωματικό κρασί, γλυκά ψωμιά με αποξηραμένα φρούτα, χειροτεχνίες και ξυλόγλυπτα κ.ά. παρεμφερή) στους πάγκους της εν λόγω αγοράς οι επισκέπτες μπορούν να βρουν και πολλά άλλα, έναν τόνο πιο νοσταλγικά και παραδοσιακά.
Επιπλέον, τα παιδιά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε καρουζέλ, τρενάκια, κούνιες και το σπιτάκι με τις νεράιδες, ενώ μικρές μπάντες παίζουν ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, κάλαντα και γιορτινές μουσικές!
Κι αν το παρακάνεις με τα πλούσια εδέσματα, πίσω από την αγορά και το παλάτι, υπάρχει ένα ολόκληρο πάρκο το οποίο μπορείς να εξερευνήσεις για να πείσεις τον εαυτό σου ότι έκαψες καμιά θερμίδα!
Χριστουγεννιάτικη αγορά Παλάτι Charlottenburg
25 Νοεμβρίου – 26 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη: 14:00-22:00
Παρασκευή-Κυριακή: 12:00-22:00
25 & 26 Δεκεμβρίου: 12:00-20:00
Παραμονή Χριστουγέννων: Κλειστά
Spandauer Damm 20-24, 14059
Κοντινότερη στάση: Richard-Wagner-Platz (U7) ή Westend (S41, S42, S46)
Συνοψίζοντας, όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, ταυτόχρονα, όμως, η κάθε μια από αυτές έρχεται να προσθέσει και το προσωπικό της στίγμα στην εξίσωση. Συνεπώς, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο για να αποκτήσεις προσωπική άποψη από το να επισκεφτείς όσο περισσότερες από αυτές μπορείς και να τις αφήσεις να σου δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο.
Ακόμα κι αν το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν σε αγγίξει ούτε στο ελάχιστο, το φαΐ και το ποτό σίγουρα θα σε ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Frohe Weihnachten. Που θα πει «καλά Χριστούγεννα», αλλά θα το πει στα γερμανικά, άρα θα τα κάνει αυτομάτως και λίιιιγο τρομακτικά.
Επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή για να ψάχνεις όλες τις στάσεις (του μετρό) που σε εξυπηρετούν, στον χάρτη με τις 334 όμοιές τους, το ichlieberlin σε βοηθάει, επισημαίνοντάς τις δ ι α κ ρ ι τ ι κ ά.
One thought on “Χριστούγεννα στο Βερολίνο: Οι 6 άχαστες Χριστουγεννιάτικες αγορές (2019)”