Από όλα τα σχετικά με το τείχος και την πτώση του μνημεία, τη μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση μου προκαλεί σίγουρα ο πρώην σταθμός ελέγχου στη Bornholmer strasse. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι είναι λιγότερο γνωστό/δημοφιλές/πλουμιστό, σε σχέση με το Checkpoint Charlie ή το μνημείο του τείχους στη Bernauer strasse για παράδειγμα, άρα και αρκετά πιο ήρεμο. Για την ακρίβεια, όσες φορές έχω πάει, είναι εκκωφαντικά ήρεμο. Τίποτα. Ψυχή. Λες και όλοι όσοι ήταν να περάσουν ποτέ από εκεί, το έκαναν συγχρονισμένα το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου 1989, όταν η μεταφορική πτώση του τείχους οδήγησε και στην κυριολεκτική, λίγες ώρες αργότερα.

platz-des-9-november-1989-today-bosebrucke

platz-des-9-november-1989-today-bosebrucke-1

platz-des-9-november-1989-today-wall

Τα γεγονότα λίγο-πολύ είναι γνωστά, και συνοψίζονται με αρκετά χοντροκομμένο τρόπο στο εξής: Στο πλαίσιο της καθημερινής συνέντευξης τύπου, ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Günter Schabowski δέχτηκε ερώτηση σχετικά με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τη μετακίνηση από την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία. Απάντησε κάτι σαν «Αποφασίσαμε σήμερα ότι θέτουμε σε εφαρμογή έναν κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο κάθε πολίτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν, χωρίς κανέναν έλεγχο στους σταθμούς ελέγχου, των οποίων ο ρόλος τόσο ως ‘ελέγχου’ όσο και ως ‘σταθμών’ υπονομεύεται πλήρως», και τα λόγια του ήταν σπαρμένα με τόσα πολλά «εεε» και τόσες πολλές και πολύ μεγάλες παύσεις, που αν υπήρχε βραβείο κομπιάσματος και αμηχανίας, θα δυσκολευόταν πάρα πολύ όχι μόνο να ανέβει για να το παραλάβει αλλά και για να βρει τι να πει για να ευχαριστήσει.

Ενώ έδινε μεγάλη μάχη με τις σκέψεις και τις λέξεις, μια συμπαγής διαδήλωση από σταγόνες ιδρώτα άρχισε να σχηματίζεται στο μέτωπό του. Με το που τελείωσε την πρότασή του, δύο πράγματα συνέβησαν. Ένα, άρχισαν να σχηματίζονται κι άλλες συμπαγείς διαδηλώσεις, από Ανατολικογερμανούς αυτή τη φορά, οι οποίοι συνέρρεαν κατά εκατοντάδες σε όλα τα σημεία ελέγχου. Δύο, οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Schabowski έμειναν λίγο μαλάκες προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί είπε αυτό που είπε. Μεταξύ μας, και ο ίδιος αυτό ακριβώς πρέπει να αναρωτιόταν.

platz-des-9-november-1989-today-memories-3

Όσο νύχτωνε ο κόσμος πλήθαινε και πλήθαινε και πλήθαινε και οι συνοριοφύλακες τα χάνανε, τα χάνανε και τα χάνανε. Τηλεφωνούσαν ξανά και ξανά στους προϊσταμένους τους ζητώντας οδηγίες-κατευθύνσεις, αλλά δεν έπαιρναν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Λεπτό το λεπτό η πίεση γινόταν όλο και πιο ασφυκτική. Κατά τις 11 παρά το βράδυ, οι θαρραλέοι ή απλώς τυχεροί που έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα χωρίς να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση από τους σαστισμένους φύλακες, είναι μεν ελάχιστοι, ωστόσο τα ΜΜΕ –για δικούς τους λόγους, όπως συνέβαινε από πάντα και παντού– μετέδιδαν ότι είναι πολλοί. Η πίεση αυτομάτως πολλαπλασιάστηκε. Στις 11:30 ο Harald Jäger, επικεφαλής του ελέγχου διαβατηρίων στον σταθμό της Bornholmer strasse πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει την πύλη. Αμέσως, το ανεξέλεγκτο πλήθος επιβεβαίωσε πλήρως τον επιθετικό προσδιορισμό που του προσδόθηκε στην αρχή της πρότασης. Επί της ουσίας, το τείχος είχε μόλις πέσει.

platz-des-9-november-1989-today-memories-4

Σήμερα, τις μέρες του ’89 έχουν μείνει να θυμίζουν κάποιες αναμνηστικές πλακέτες, κάποιες λιτές πινακίδες με πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες, ένα μικρό κομμάτι του τείχους και η ονομασία «Πλατεία 9ης Νοεμβρίου 1989» που συνοδεύει από τότε την περιοχή.

platz-des-9-november-1989-today-memories-2

platz-des-9-november-1989-today-memories-5

Από εδώ που στέκομαι εγώ πάντως, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του μνημείου είναι κάτι που μπορεί να μην το πιάσει το μάτι. Ένα διακριτικό timeline στο έδαφος. Εκεί είναι καταγεγραμμένη ώρα την ώρα, ορόσημο το ορόσημο, η πορεία προς την πτώση του τείχους. Με το που αρχίζεις να το περπατάς, μεταφέρεσαι πίσω στον χρόνο.

platz-des-9-november-1989-timeline

Γίνεσαι ένας από το πλήθος.

platz-des-9-november-1989-timeline1

Είσαι γεμάτος περιέργεια, λαχτάρα, όνειρα. Αγωνία.

platz-des-9-november-1989-timeline2

Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις λέξη από όσα διαβάζεις, το νιώθεις ότι κάτι μεγάλο είναι να συμβεί.

platz-des-9-november-1989-timeline4

Όσο βλέπεις το πρώην σημείο ελέγχου να πλησιάζει, νιώθεις έναν κόμπο να σου ανεβαίνει στον λαιμό.

platz-des-9-november-1989-timeline5

Γιατί όμως; Αφού την ξέρεις τη συνέχεια;

platz-des-9-november-1989-timeline6

Ίσως ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή την ξέρεις.

platz-des-9-november-1989-timeline7

Κι έχεις δει ότι και η λαχτάρα και τα όνειρα θα ξεφτίσουν.

platz-des-9-november-1989-timeline8

Όμως μην ξεχνιέσαι. Βρίσκεσαι στο τότε.

platz-des-9-november-1989-timeline9

Και τότε δεν μετρούσε τίποτα άλλο.

platz-des-9-november-1989-timeline91

Μόνο τα βήματα προς την ελευθερία μετρούσαν.

platz-des-9-november-1989-timeline92

Ώρα την ώρα.

platz-des-9-november-1989-timeline3

Ορόσημο το ορόσημο.

platz-des-9-november-1989-timeline93

Μέχρι τη στιγμή που τα άλλαξε όλα.

platz-des-9-november-1989-timeline94

Τώρα πια δεν υπάρχει γυρισμός.

platz-des-9-november-1989-timeline95

Αυτό το timeline σε πιάνει γερά από τον λαιμό και δεν σε αφήνει για ώρες. Και το «σε», αλήθεια ελπίζω να πιάνει και εσένα, σίγουρα όμως πιάνει εμένα.

Κάθε. Γαμημένη. Φορά.

platz-des-9-november-1989-today-memories-6

Μνημείο πτώσης τείχους
Πλατεία 9ης Νοεμβρίου 1989, Bornholmer Strasse 70,
13359, Βέντινγκ, Βερολίνο
Κοντινότερη στάση: Bornholmer Strasse (S1, S2, S8, S9, S25, S41, S42, S85)

Και επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή για να ψάχνεις τη στάση (του μετρό) που σε εξυπηρετεί καλύτερα, στον χάρτη με τις 334 όμοιές της, το ichlieberlin σε βοηθάει, επισημαίνοντάς τη  δ ι α κ ρ ι τ ι κ ά.

Berlin top tourist attractions printable map

Top